torstai 15. marraskuuta 2012

Kengättömyydestä


Remington on tosiaan paljasjalkainen, sillä sen kaviot ovat niin hyvät, ettei ole ollut tarvettä kengille. Viime syksynä sillä oli vielä etusissa kengät, sillä mielestäni tuntui hassulta, ettei kunnon käytössä olevalla hevosella olisi ollenkaan kenkiä. Se oli kuitenkin ollut koko elämänsä ilman kenkiä, joten ensimmäisen kerran, kun piti kutsua kengittäjä paikalle, kenkiä ei enää naulattukkaan takaisin. Siitä lähtien Remi on saanut olla kengätön ja hyvin on tosiaan mennyt.
Viime viikolla kengittäjä kävi tsekkaamassa kaviot ja Remin kaviot saivat kyllä niin paljon kehuja, että saa poni kyllä olla edelleen ilman. Mietiskelin vain, että ei kai hypätessä kaviot kulu ja lyhene liikaa, mutta mietiskelyni on osoittautunut turhaksi.
Vuoluväli on entiseen nähden kyllä pidentynyt, sillä enemmässä käytössä kavio tietysti kuluu enemmän. Viime talvena, kun itse olin pitkään sairaslomalla ja Remington tietysti siksi vähemmällä liikunnalla, vuoluväli taisi olla noin 2 kuukautta. Nyt on pakko myöntää, etten edes muista milloin viimeksi kengittäjä on käynyt.. Ehkä ennen kesää? Olen itse viilannut muutaman kerran pieniä halkeamia, mutta muuten kaviot ovat kuluneet ihan luonnollisesti ja pysyneet jopa ihan kunnollisen muotoisina.

En olisi koskaan uskonut, että minun käytössäni hevonen olisi kengätön, mutta niin siinä vain kävi. Suomessa vielä asuessani en olisi ikinä edes tajunnut, että ihan normaali (ratsu)hevonen kykenee olemaan ilman kenkiä. En ollut Suomessa ratsupuolella koskaan törmännyt kengättömään, joten en kyllä yhtään ihmettele tätä asennettani. Täällä, kun on enemmänkin sääntö, kuin poikkeus, että hevosella on vain etuset kengitetty.
Miksi kengittäisin jos sille ei ole mitään tarvetta? Remington ei arkaile jalkojaan missään tilanteissa, eikä sille tule halkeamia, kuin ehkä yksi pieni parissa kuukaudessa (viimeksi 2 kuukautta sitten viilasin takasesta pienen halkeaman pois). Viime talvena maastoiltiinkin kengättömänä ihan normaalisti. Kunnon talvi kesti täällä viime vuonna onneksi vain muutaman viikon ja silloinkin aurinkoisina päivinä uskalsin lähteä maastoilemaan ilman, että piti pelätä liukastelua.

Tietysti heti, jos kengittäjä on sitä mieltä, että kaviot kuluvat liikaa, olen valmis laitattamaan Remingtonille kengät. Se ei vain ole ollut koko vuoden aikana tarpeellista, vaikka Remington onkin aika kovassa käytössä, varsinkin siihen nähden, mitä se on ennen tehnyt.
Olen säästänyt rahallisesti ja ajallisesti aikamoisen paljon, eikä ota ollenkaan päähän, että tuli kokeiltua kengättömyyttä. Rahallinen säästäminen ei ole kuitenkaan syy kengättömyyteen, vaan yksinkertaisesti se, ettei Remington ole tarvinnut niitä. Nuorten hevosten omistajille voin suositella kengättömyyden kokeilemistä ehdottomasti. Meillä on tallissa muutama hevonen, joita ei ole koskaan kengitetty. Nämä hevoset ovat ihan normaalissa käytössä, eikä ongelmia ole ollut heilläkään koskaan.

Sitten muita kuulumisia.. Oliverin ori saapui eilen ja on kyllä aikamoisen hieno hevonen.. Hyvin samansukuinen, kuin mitä Lenny oli. Suvusta löytyy niin Landgraf, kuin Calettokin, molemmat minulle hyvin mieleisiä periyttäjiä. Vähän oli ori kyllä laihanpuoleinen ja räjähtänyt, kun on saanut elellä keväästä saakka Puolassa laitumella. Odottelen kyllä mielenkiinnolla miten nopeasti se tuleekaan taas näyttämään yhtä hyvältä, kuin ennen. Keväällä heillä on tarkoitus startata taas S-tasolla, kivaa, kun tallissa on taas yksi korkeamman tason hevonen!
Remington tuli uuden karsinanaapurinsa kanssa oikein hyvin toimeen, ei minkäännäköisiä ongelmia edes silloin, kun annoin Remille ruuat. Tänään kiljaisi kerran, mutta ei onneksi sen enempää. Toisella puolella Boy oli kyllä vähän erimieltä naapurista, kuin Remington.. Boy onnistui heti puraisemaan pienen palan orin turvasta.. Toivottavasti Boy ei liikaa stressaannu, ori ei ainakaan, kun on ihan järjettömän selväpäinen..

Nyt on sitten vielä kysytty eläinlääkärin mielipide klippaamisesta ja hän sanoi, että kannattaa jättää karvat munuaisten päälle ja kokeilla ensin jättää muuallekin vähän pidemmäksi eli ei suositellut vetää ihan lyhyeksi.. No, pienikin apu tuohon hikoiluun on todellakin paikoillaan.. Viikonloppuna saan sitten vihdoin karvat pois :) Olen kyllä saanut nyt niin paljon taas kysymättä ihmisten mielipiteitä Remingtonin klippaamisesta ja siksi se on vain aina siirtynyt ja siirtynyt.. Mutta enköhän minä tunne Remingtonin parhaiten ja tiedä, mikä sille parhaiten sopii.. Eipä siinä muilla ole paljon sanottavaa, eikä kukaan muu siitä kärsi, jos klippaaminen ei olisikaan Remille hyväksi..

Eilen Remington oli ihan liian höhlä ratsastettavaksi ja tänään ajattelinkin ensin juoksuttaa ja sitten vasta nousta selkään. Remi kipitteli juoksuttaessa hirveää vauhtia, mutta kun hyppäsin selkään niin ei meinannut mennä mihinkään suuntaan.. Juoksutin sitten vielä hetken ja hyppäsin uudestaan selkään. Remi meni oikein kivasti, en oikein tiedä mitä tein väärin/mikä Remiä vaivasi, mutta lopuksi meni sen verran kivasti, etten enempiä ruvennut asiaa miettimään. Rupean ensi viikolla totuttelemaan Remiä kauraan, sillä muistan viime talvelta, että Remi tarvitsee talvella aika paljon enemmän ruokaa ja kaura sopi ainakin hyvin viime talvena. Ainakin hyppypäivinä kaura olisi varmaankin oikein hyvä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti