keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Mitä hevoseni syö?

Jatketaan pitkästä aikaa joskus kesällä aloittamallani haasteella.

Päivä 11 - Mitä hevoseni syö

Remington on aina tullut toimeen vähällä ruualla, se ei ole mitenkään kovasti ruuan perään. Ihan varsasta saakka se on kuulemma ollut tuollainen. Ei ole mitenkään erityisen harvinaista, että se jättää ruokaa kuppiin jos on liikutettu vähemmän. Heti jos liikutetaan paljon, niin nälkäkin vähän kasvaa, mutta edelleen pärjätään vähällä ruualla.
Heinä on tallillamme oikeastaan vapaa, tarhoihin viedään heinää ja laidunkausi on tosiaan oikeastaan puolet vuodesta, joten tarhatessa (aamusta noin klo 17 saakka, talvella 16) Remington saa mussuttaa heinää koko ajan. Ennen tarhaamista hevoset saavat tallin puolesta kauratonta pellettiä, hyvää perusväkirehua, joka sopii koko tallin hevosille. Remington saa reilun litran aamulla ja iltapäivällä ja lisäksi heinää (tallin omasta pellosta).

Remingtonin itse annettavat lisäruuat ovatkin sitten jo melkein rakettitiedettä.. Munuaisongelmien takia Remington saa vain lisäaineetonta ja luonnonmukaista ruokaa, müslimme on myöskin kauraton hyvä perusmüsli. Annan sitä noin litran liikutuksen jälkeen. Müslin sekaan laitetaan erilaisia yrttejä, kuivattuja karpaloita, ruusunmarjoja, omenoita ja porkkanoita. Pusseja ja purnukoita onkin sitten kai 10 erilaista, niistä suurimmassa osassa on yrttisekoituksia. Löytyy niin peippiä, timjamia, kuminaa, minttua, koivunlehteä, piparjuuripulveria, meiramia, anista, korianteria, sitruunamelissaa, nokkosta, kamomillaa, pihatatarta, kehäkukkaa, selleriä, liperiä, merilevää, kookosta, lutukkaa... Vaikka mitä kummallisuuksia, joista en ennen ollut kuullutkaan. Remingtonin eläinlääkäri hoitaa myös homeopatialla ja yrteillä saa hoidettua munuaisvikaista suhteellisen hyvin ilman, että munuaista kuormittaa. Lisäksi Remingtonilla on tietysti suolakivi karsinassa.

Nyt, kun vähitellen alkaa karvanvaihtoaika, syötetään Remingtonille Gladiator Plus:saa ja tarkoitus olisi myöskin syöttää B- ja C-vitamiinikuurit, vaikka yritänkin välttää synteettisiä vitamiinivalmisteita. Ihan hihhuliksi en rupea, sillä täysin orgaanista hevoselle sopivaa b-vitamiininlähdettä (lähteitä kyllä, mutta mistä saisi varmasti tarpeeksi karvanvaihdon ajaksi..) en ole kyllä vieläkään keksinyt.
Yrtteihin uppoaa tietysti pieni omaisuus, mutta halvemmaksi ne tulevat, kuin klinikkareissut ja jatkuvat antibioottikuurit. Kevään muutaman päivän klinikkareissu tähystyksineen ja ultroineen kun maksoi sen pari tonnia, eikä kiinnostusta olisi kokea niitä paniikkeja enää koskaan, mitä silloin tuli panikoitua. 

Näillä ruuilla Remingtonin munuaisongelmat ovat pysyneet hallinnassa, jännityksellä odotan kyllä, että mitä karvanlähtöajan stressi aiheuttaa Remingtonin yleiskunnolle, se kun sen munuaistulehduksen keväälläkin luultavasti laukaisi. Lisäravinnekuurit karvanvaihtoajaksi ovat tuskin huono idea. Voi, kun kesä olisikin ikuinen..


Päivän lisisannos






Tänään ajattelin kokeilla satulaa vielä kerran, jotta osaisin sanoa tarkemmin huomenna, mikä satulassa on vikana. Ratsastin ehkä 5 minuuttia satulalla. Remington oli aika kamala, se ei vaan yksinkertaisesti liiku se satula selässä. Otin satulan pois ja menin kokonaan ilman mitään ja huomasi heti, kuinka Remington rentoutui ja pääsi liikkumaan kunnolla. Menin eteen-alas-treenin, mentiin paljon suunnanmuutoksia ja ympyröitä ja voltteja, ihan vaan vetreyttävää liikuntaa, kerran rennot väistöt molempiin suuntiin, ei mitään muuta kummallista. Remi oli kiltisti ja venytteli kaulaansa aika hyvin alas. 
Uskoisin, että tuollainen rento humpsuttelu tekee välillä oikein hyvää, nyt olisi tarkoitus, että Remington liikkuisi ihan joka päivä, en haluaisi antaa sille täysiä vapaapäiviä ollenkaan. Olen huomannut, että heti jos se seisoo päivänkin, niin sen pissaaminen on vähän hankalampaa. En sitten tiedä, että olisiko aamuisin kuitenkin jo niin kylmä, että selkä jo kerkeäisi jumittumaan. Loimea en kyllä todellakaan voi vielä laittaa, sillä päivällä lämpötila on noussut nyt joka päivä sen verran korkealle, että loimi pitäisi kesken päivän käydä ottamassa pois.
Olisi se kyllä kiva, jos hevosella ei olisi mitään vaivoja ja sairauksia.. Ehkä pitäisi vaan omistaa joku leikkihevonen.. Elämä ei ainakaan käy tylsäksi, kun hevosia harrastaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti