lauantai 31. elokuuta 2013

Karsinaongelma

Dessien hankaluus on tullut minulle esille monissa tilanteissa, mutta yksi tilanne, missä en sitä koskaan itse huomaa, on sen karsinakäyttäytyminen. Ongelma on se, että itse en ole koskaan nähnyt sen riehumista karsinassa. Dessie lopettaa riehumisen heti, kun tulen tallille. Pelkästään se, että istuskelen terassilla tai olen niinkin kaukana, kuin maneesissa tai kentällä, riittää pitämään sen rauhallisena. Kun Dessie kuulee, että lähden autollani pihasta, kuoriutuu siitä lähes välittömästi hirviö. Se potkii seiniä, hyppii pystyyn, laukkailee paddockin ja karsinan väliä, hyökkii karsinan ohi kävelevien ihmisten suuntaan hampaat irvessä... Tämä ongelma on Dessien ehkä suurin pahe, sillä se hajottaa itseään karsinassa sellaisella voimalla, että kohta se varmaan hajoittaa jalkansa lopullisesti.

Olen nyt tutkinut tätä asiaa muutaman ihmisen kanssa ja olemme huomanneet, että ihan kuin Dessie vaistoaisi milloin olen paikalla. Nyt viikonlopun aikana sovittiin, että yksi kaverini ottaa minulle videota Dessien käytöksestä. Dessiellä on uusi karsinanaapuri, joka on vain pahentanut tilannetta. Dessiellä on taas oikea takajalka turvonnut, sillä se potkii varsinkin oikean puolen naapuria kohti. Huonoin on se, kun Dessie potkii myös paddockin metallitankoja päin. Jänteet eivät ole onneksi (vielä) kärsineet, mutta vuohisnivel kyllä. Nivelen ympärille kerääntyy nestettä, joka kuitenkin onneksi vielä lähtee pois liikutuksessa. Kamalinta on se, että en todellakaan tiedä milloin se isku tulee, kun koko nivel menee säpäleiksi tai jänne poksahtaa.

Kuten olen nyt viime viikkoina kirjoittanut, on minulla elämässäni tällä hetkellä vähän liikaa stressiä tallin ulkopuolellakin. Olen ihan lopussa, kun en tiedä, mitä ihmettä Dessien kanssa pitäisi tehdä. Alatallin karsinoihin sitä ei voi viedä, sillä se on liian iso ja siellä se olisi kolmen orin lähellä. Paddockeja ei ole vapaana, eikä paddock-karsinan vaihto johonkin muuhun karsinaan ole mahdollinen, kun ei yhtään sopivampia naapureita olisi oikein missään muussakaan karsinassa. Dessien tämänhetkiset naapurit ovat koko ylätallin rauhallisimmat. Juttelin tänään tallinomistajien kanssa ja he sanoivat, että suurin ongelma on aamuisin ja aamupäivisin, muuten Dessie on suhteellisen ok talliasukki, se ei esim riehu ruokinta-aikaan, kuten melkeinpä kaikki muut.

Juteltiin siitä vaihtoehdosta, että laitettaisiin muovimatot seiniin. Yritän keksiä paddockin tankoihin jotakin, jolla voisin niitä vuorata. Tangot ovat siis tuollaiset, kuin mitkä kuvassa on.
Olisiko jollakin jotakin ideoita, millä nuo voisi vuorata niin, että pehmuste myös pysyisi edes jonkin aikaa? Jotakin muovia, mutta millä sen saisi pysymään?


Yksi vaihtoehto olisi myös se, että Dessieltä ottaisi takakengät pois, mutta en uskalla kokeilla, sillä Dessiehän oli minulla pari kuukautta kengättömänä ja kaviot kuluivat liikaa. Jollakin tavalla on kuitenkin pakko saada iskut vaimennettua, sillä muuten Dessie on kohta jalaton. Se pitäisi saada jonnekin pyöreään, pehmustettuun karsinaan, jossa ei ole naapureita ja jossa se seisoisi itsekin kuplamuoviin käärittynä..

Tänään se oli minun ärsytyksestä huolimatta kuitenkin oikein hyvä ratsastaa. Sain alussa vähän muistutella sitä, mitä se työnteko nyt oikein tarkoittaakaan. Vähitellen se vertyi ja lopussa se laukkasi aivan ihanaa laukkaa! Silloin, kun se laukassa myötää niskasta kunnolla ja ottaa oikein kunnolla painon takaosalle, voisi laukkaamista jatkaa vaikka vuorokauden. Annoin sen lopuksi laukata pitkin ohjin ihan omaa tahtiaan ja se oli tänään kyllä aikamoista vauhtia. Nyt se on kuitenkin taas hallinnassa, vaikka se innostuisikin. Alkuviikosta ei olisi tullut vielä mieleenkään antaa sen laukata pitkin ohjin, mutta nyt saan sen taas ihan vain äänellä hidastamaan, eikä tarvitse tehdä vahvoja pidätteitä ohjalla, kuten alkuviikosta.

En ole nyt loman jälkeen ottanut ainoatakaan vaihtoa, sillä ennen lomaa Dessie rupesi niitä vähän liikaa ennakoimaan ja kuumui, kun tajusi, että pääsee vaihtamaan. Tänään Dessie kuitenkin oikeaa laukkaa nostaessa vähän kuumui, joten päätin helpottaa elämääni ja nostettiin oikea laukka vaihdon kautta. Vaihto oli puhdas ja suht huomaamaton, eikä todellakaan mikään pukin kautta räjäytetty, kuten silloin, kun en saa sitä pitämään painoaan kunnolla takapäällään ennen vaihtoa. Tein vielä muutaman vaihdon ja nekin onnistuivat oikein hyvin, kerran meni ristilaukaksi, mutta Dessie korjasi sen muutaman askeleen jälkeen. Sain lopuksi onneksi sen oikean laukankin nousemaan käynnistä ilman hätäisyyttä ja liikaa kuumumista.

Annoin sen lopuksi laukata pitkin ohjin ihan omaa tahtiaan ja se oli tänään kyllä aikamoista vauhtia. Nyt se on kuitenkin taas hallinnassa, vaikka se innostuisikin. Alkuviikosta ei olisi tullut vielä mieleenikään antaa sen laukata pitkin ohjin, mutta nyt saan sen taas ihan vain äänellä hidastamaan, eikä tarvitse tehdä vahvoja pidätteitä ohjalla.

Eilen ja tänään olen jo ratsastanut koulusatulalla, sillä Dessie on pyöristynyt jo oikein kivasti. Sille on tullut selvästi mahaa, joka on kyllä hyvä juttu. Nyt täytyy vaan pitää huoli, että ruokamäärät pysyvät jatkossa sellaisina, ettei se pääse enää tiputtamaan massaa.

En kyllä tiedä mikä superhajuaisti Dessiellä on, kun laitoin sille ehkä gramman verran MSM-jauhetta sen ruokaan, eikä se suostunut koskemaan edes omenoihin, jotka laitoin ruoan päälle. Menen vielä illalla katsomaan, jos se on jättänyt iltapäivän pelletitkin syömättä, kun alla on niiiiin kamalan hajuista ruokaa.. Mistä vetoa, että siellä se ruokakuppi odottaa kukkurallisena.. Helppo hevonen tuo Destiny....

2 kommenttia:

  1. Ravimiehiltä aikanaan opittu kikka oli pitää hevosella jalassa nahkasuojia, joihin laitettiin pikku pätkä ketjua, esim. sellaista kukka-amppeleiden kiinnitykseen tarktettua, melko ohutta ja kevyttä. Kun hevonen potkaisee, ketju napauttaa sitä sen omaan vuohiseen - potkiminen yleensä loppuu tähän. Ei ollut raviniehillä varaa antaa juoksijoiden potkia betoniseinään rahaa tuovia jalkoja, ja tämän keinon näin itse ainakin oikein toimivana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täytyypä miettiä miten tuon voisi toteuttaa. tuo olisi kyllä varmasti halvin ja helpoin tapa..
      kiitos vinkistä!

      Poista