maanantai 3. maaliskuuta 2014

Käyntivenyttelyä

Sabsi oli viikonloppuna käymässä, mutta valitettavasti kerkesimme Acasinan kanssa valmennukseen vain lauantaina. Olin itse ihan pihalla, eikä touhusta tullut yhtään mitään, joten Sabsi ehdotti, että hän kokeilisi. Hän hyppäsi selkään ja rupesi taivuttelemaan Acasinaa ja sai kyllä taivutella aika kauan, ennen kuin se myötäsi. Hän taivutteli käynnissä ja ravissa. Loppujenlopuksi Acasina myötäsi kumpaankin suuntaan ja pyöristyi jopa hiukan. Siinä vaiheessa, kun Sabsi sai sen läpi, hyppäsin itse vielä vähäksi aikaa selkään ja jatkoin taivuttelua ensin ravissa ja sitten vielä käynnissä.

Sain Sabsilta läksyjä ja käskyn ratsastaa seuraava viikko vain käynnissä taivutellen. Tänään oli aivan mieletön kevätilma ja mentiin sitten kentälle nauttimaan auringosta. Acasina oli vähän ihmeissään, kun mentiin tosiaan vain käyntiä, mutta oli kyllä oikein kiltisti.

Taivuttelin kaulaa reippaassa käynnissä vaihdellen taivutuksen suuntaa usein. Oikeaan suuntaan Acasina rupesi myötäämään aika paljon nopeammin, kuin vasemmalle. Noin 25 minuutin jälkeen meni taivutukset läpi kumpaankin suuntaan, Acasina myötäsi ja suunnanvaihdokset toimivat jo oikein hyvin. Aika kauan sain kyllä vääntää, mutta lopputulokseen olin kyllä oikein tyytyväinen.

Noilla taivutteluilla yritetään saada kaula liikkuvaisemmaksi, jotta niskasta myötääminen tulee helpommaksi. Acasinan kaula kun täytyy saada ns. kääntymään, tällä hetkellä sen kaula on ylälinjasta niin olematon, että kaulan pyöreäksi saaminen on todella hankalaa, kun Acasina ei pysty kantamaan itseään.

Juttelin Sabsin kanssa Acasinasta vielä yleisesti ja hän oli sitä mieltä, että tein oikean päätöksen, kun pidin sen itselläni. Hänen näkemyksensä oli, että Acasina tulee vaatimaan paljon töitä, mutta hän uskoo kyllä, että saan sen kehittymään oikeaan suuntaan. Sabsinkin mielestä Acasinan suurin ongelma on sen kaula, sillä muutenhan se toimii hyvin. Sabsi on sen liikkeisiin ja varsinkin takaosan liikemekaniikkaan oikein tyytyväinen ja on varma, että kunhan kaula saadaan auki ja saadaan ylälinjaan lihaksia, tulee Acasina antamaan minulle todella hyvän ratsastusfiiliksen. Noiden asioiden kuuleminen Sabsin suusta oli kyllä todella hieno juttu, koko keskustelu rauhoitti minua paljon ja sain vähän taas kasvatettua uskoani siihen, että saisin Acasinasta oikein toimivan ratsun.

Nyt sitten kokeillaan tämä viikko käyntityöskentelyä ja siirrytään raviin siinä vaiheessa, kun Acasina rupeaa myötäämään nopeammin käynnissä. Laukkatreeni jätetään nyt katkolle, sillä laukassa Acasina on jo ihan hyvä ja pyöristyykin, nyt täytyy keskittyä niihin askellajeihin, jotka eivät luonnostaan helpota pyöristymistä. Sain neuvon käyttää apuvälineenä martingaalia, muita apuohjia Sabsi ei suositellut.

Hommia, hommia, hommia, mutta mikäs siinä, siksihän tätä harrastusta rakastankin, kun yleensä työ palkitaan ja toimiva (ja vielä itse toimivaksi saatu!) hevonen on kyllä paras palkinto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti