sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Ihana Dessie (ja Remi, tietysti)

Meillä oli eilen Dessien kanssa Sabsin kouluvalmennus. Alku tuntui hankalalta, kun Dessie oli toissapäivänä ihan samperin ärsyttävä ja tuijotteli jokaista nurkkaa ja oli ihan pöllöllä päällä. Valmennuksen alussa jotenkin hermostuin heti jos Dessie katseli ja keskityin vain siihen. Dessie jännitti alakaulansa ja ristiselkänsä ja oli ihan hirveä. Vähitellen se rupesi myötäämään selästä, kun tehtiin käynnissä yliasetusta ja heti, kun se myötäsi, minun kuului väistättää takaosaa.
Olin alussa jotenkin ihan maani myynyt, kun Dessie oli niin karsea ja se vaan kamaloitui enemmän, kun minä vain valitin, enkä pystynyt keskittymään itse ratsastukseen. Sabsi pysäytti meidät ja selitti minulle, että minun täytyy vaan jatkaa eteenpäin, vaikka Dessie katselisikin. En saa keskittyä vaan negatiivisiin asioihin. No, tukin suuni ja homma rupesi toimimaan jo paremmin. Heti, kun muistin pitää kädet ylhäällä, Dessie myötäsi. Ihan käsittämätön fiilis, kun se rupesi rentoutumaan ja kuunteli ihan todella pieniä apuja. Koko homma lähti kyllä vain käsieni asennosta. Minun ei oikeastaan tarvinnut tehdä mitään muuta, kuin pitää kädet ylhäällä ja vierekkäin. Heti jos tein jotain muuta, Dessie jännittyi, mutta Sabsin muistutuksen jälkeen nostin kädet taas sinne missä niiden kuuluukin olla ja kappas vain, Dessie haki heti sillä sekunnilla alas ja rentoutti selän ja alakaulan.
Vähitellen touhu alkoi tuntumaan hyvältä ja sain itseni herkemmäksi, enkä enää raivonnut siitä, että Dessie tuijotteli. Laukannosto vasempaan suuntaan oli hyvä ja saatiin työstettyä laukkaa hyväksi. Tahtia piti kyllä hidastella, mutta en saanut jäädä vetämään ohjasta, vaan myöskin laukka mentiin suht pitkin ohjin, sain ruveta ottamaan ohjia enemmän tuntumalle vasta sitten, kun Dessie myötäsi selästä. Tehtiin laukassa yliasetuksia sisään ja heti myödätessä annoin sisäpohkeella avun ja näin saatiin laukka tahdikkaaksi ja Dessie koko kropan läpi rennoksi.
Ensimmäinen laukannosto oikeaan suuntaan oli hyvä ja heti Dessie laukkasi pyöreää, aivan ihanaa laukkaa. Kerran nousi ristilaukka ja kerran se potkaisi nostossa taakse, mutta heti noston jälkeen laukka oli jotenkin ihan taivaallista. Hassua kyllä, että oikea laukka nousee vähän hankalammin, mutta sitten kun päästään laukkaamaan, myötää Dessie oikeastaan heti ja pääsen vaikuttamaan istunnalla paljon paremmin.
Laukan jälkeen ravikin tuntui jotenkin niin hyvältä, etten ole kyllä saanut Dessietä noin rennoksi koskaan aikaisemmin. Se myötäsi ylälinjasta ja sen kaula tuntui jotenkin niin pyöreältä, ettei se tuntunut todelliselta. Ja tämä kaikki suurimmaksi osaksi vaan sillä, että minä pidin käteni ylhäällä ja istuin suorassa. Ihana, ihana, ihana hevonen.
Dessien kanssa huomaan miten paljon omat istunnalliset virheeni vaikuttavatkaan hevoseen. Homma rupeaa toimimaan niin minimaalisilla muutoksilla, että tuntuu jotenkin ihan hölmöltä miten paljon tulee tehtyä ihan turhia, pieniä asioita.
Harmittaa kovasti, että Sabsi pääsee vain niin harvoin pitämään valmennuksia, kun hänen tapansa on jotenkin meille niin hyvin sopiva. Hän painottaa istuntaa ja osaa selittää minulle, että miksi jokin tekemäni asia vaikuttaa niin, kuin se tekee. Suurin ongelmani on kuulemma, että lopetan ratsastamisen, kun Dessie myötää.

Tänään Dessie taas osoitti kyllä ihanuuttaan, sillä tehtiin maastolenkki! Käytiin aikaisemmin maasta käsin vähän harjoittelemassa ja mentiin vähän matkan päähän tallista syömään ruohoa, jotta Dessie yhdistäisi tallilta lähdön johonkin mukavaan. Talutellessa Dessie vetäisi pari kertaa sivuloikan, mutta oli muuten kiltisti.
Myöhemmin illalla lähdettiin sitten selästä käsin tekemään käyntilenkki. Ainut asia, mikä vähän jännitti, oli puron yli hyppääminen, mutta muuten Dessie ei katsellut koko lenkin aikana yhtään mitään. Oltiin yhden toisen tamman kanssa, joka oli vähän hitaammanpuoleinen. Jouduin pidättelemään Dessietä, mutta se ei edes pidättelystä hermostunut, joten olen kyllä maastoilua jännittänyt ihan turhaan..
Jotakin pieniä ötököitä taisi kyllä olla aika paljon, sillä Dessie hermostui ja viskeli päätään. Se käänsi jopa pari kertaa päänsä minuun päin ihan kuin pyytääkseen, että ottaisin ötökät pois naamasta. No, minähän sitten tosiaan hätistin ötököitä pois ja "raavin" turpaa, kun sitä selvästi kutitti. Dessie oli heti rauhallisempi ja keskittyi taas olemaan kiltti.

Menin vielä lenkin jälkeen maneesiin ja oli tarkoitus pikkuisen vielä ravailla, mutta innostuinkin sittenkin vielä tekemään töitä. Ratsastin eiliset neuvot mielessä ja Dessie toimi varsin hyvin. Laukkakin oli molempiin suuntiin jees. Käytiin vielä kentällä kävelemässä pitkät loppukäynnit, joten Dessiellä oli tänään kyllä aikamoisen monipuolinen päivä.
Ratsastuksen jälkeen kylmäsin jalat ja laitoin molempiin takasiin yöksi essigsaure Tonerde (en todellakaan tiedä mikä se aine on suomeksi) hauteet.
Oikean takajalan turvotuksen ja oikeastaan kaiken nesteen sain nimittäin eläinlääkärin neuvolla tuon avulla pois, joten päätin kokeilla sitä toisenkin takasen nesteiden poissaantiin. Nesteet kyllä lähtevät todella hyvin liikunnalla liikkeelle, mutta kokeilen, josko ne eivät  hauteen avulla kertyisi ollenkaan.

Remingtonilla oli tänään juoksutuspäivä. Pessoan kanssa se liikkuu kyllä kivasti ja sen avulla saa sen ristiselkää vähän venytettyä. Remin takajalat ovat yleisesti laukassa vähän tönköt, varsinkin ennen kuin se vertyy. Pessoan avulla laukka on alusta saakka vähän vetreämpää.
Remi oli helteestä huolimatta aikamoisen energinen ja nosteli laukkoja itsestään, mitä se harvemmin tekee. On kyllä kiva nähdä, kuinka mielellään se liikkuu, se jopa vetäisi muutamat ilopukit.
Huomenna Remillä on Ursula-päivä eli se tulee pääsemään helpommalla, tiistaina se sitten pääsee taas kunnolla töihin.




Vähitellen Remi alkaa näyttämään jo hevoselta!
Ja alla vielä tämänpäiväisiä estevalmennuskuvia. On kyllä ihanaa, kun pääsee kuvaamaan ulkona :)




Boy

Notti



pientä keskustelua tippumisen jälkeen..








Salome








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti