sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kouluvalmennus ja tulva..

Meillä oli tänään Dessien kanssa kouluvalmennus uudella valmentajalla. Aika spontaani ratkaisu, mutta oli kyllä todella hyvä idea. Dessie oli ihan järjettömän hirveässä kiimassa ja aluksi tuntui siltä, ettei se kyllä tule liikkumaan askeltakaan eteenpäin..
Aloitettiin sitten ihan vain käynnissä tehden ihan minimaalista väistöä aina pitkillä sivuilla. Suhteellisen löysin ohjin ja aina lyhyillä sivuilla pitkin ohjin. Vähitellen Dessie rupesi kuuntelemaan ja meni eteenpäin ilman hännän nosteluja..
Siirryttiin raviin ja tehtiin ravissa sama homma, edelleen löysin ohjin ja vain väistäessä hiukan tuntumalla. Dessie kuunteli nätisti, ihmetteli löysää tuntumaa ja paineetonta menoa ja näki selvästi, että se nautti olostaan. Jouduin siis keskittymään siihen, etten painosta sitä vaan annan fiksuja, teräviä apuja juuri oikeilla sekunneilla. Jään helposti punkemaan sitä eteenpäin jos se jännittyy, joka tietysti aiheuttaa vaan enemmän jännittymistä.
Seuraavaksi siirryttiin pääty-ympyrälle, jolla edelleen kevyellä tuntumalla ravattiin ja tehtiin avoimella sivulla pientä väistöä ulospäin. Dessie rupesi todellakin rentoutumaan ja tuntui todella hyvältä molempiin suuntiin, se ei jännittänyt vaan meni lupsakasti eteenpäin.
Puolipidätteillä ja liioiteiluilla myötäämisillä sain sen todella kivaksi ja keskittymään ihan superhyvin.
Lopuksi se ravaili todella kivaa rentoa ravia, eikä tuntunut olevan yhtään mistään kohtaa jännittynyt.

Olen kyllä todella tyytyväinen, vaikka tuntuikin hetkittäin, että olen ihan pihalla. Dessie vaan vaatii todella paljon vapautta menemiseensä, sitä ei saa painostamalla tosiaan yhtään mihinkään suuntaan. Sain paljon järkeviä vinkkejä, joita lähden nyt jalostamaan eteenpäin.
Harmittaa, että tuo valmentaja pääsee vain kerran kuussa.. Hän tosiaan ymmärsi Dessien ongelmia, eikä heti sanonut, ettei siitä tule mitään, vaan että se vaatii aikaa, rauhallisuutta ja kaikista eniten sitä, ettei sitä painosteta eteenpäin.
Huomasinkin lopuksi valtavan eron normaaliin ratsastukseeni ja siihen, miten Dessie vastaanotti apuja. Se ei kestä ollenkaan painetta vaan asoita täytyy ensin vähitellen näyttää sille, paine täytyy olla lyhyttä ja terävää, niinhän sen tietysti täytyisikin aina olla, mutta jotenkin sen vahvuus on saanut minut unohtamaan sen, miten herkkä se oikeasti onkaan.
Lopuksi se meni tosiaan löysillä ohjilla peräänannossa eli juuri niin, kuin sen pitääkin mennä. Nyt tuntuu järjettömältä, että olen yrittänyt painostaa sitä, kun se noin vähin avuin ja rauhallisuuden avulla tulee noin hyväksi ja pehmeäksi. Ei sitä itse aina edes tajua, miten sitä on tullutkaan ratsastettua..

Sen oikean ja juuri itselle ja hevoselle sopivan valmentajan löytäminen ei todellakaan ole helppoa. En nyt tiedä, että mitä teen Oliverin kanssa.. Hänen näkemyksensä Dessiestä on ollut niin negatiivinen jo ennen kuin Dessie edes tuli minulle, etten jotenkin vaan usko, että hän saa minua autettua mitenkään erityisen paljon. Esteillä varmasti kyllä, kuhan vain joskus päästään sinne saakka.. Hän on todella hyvä ratsuttaja ja jotenkin vain kuvittelin, että hän sopisi meille, kun on ollut niin paljon tekemisissä ongelmahevosten kanssa, mutten uskon hänen metodinsa sittenkään olevan Dessielle sopivia. Dessie kun vain nyt sattuu olemaan vähän väärinymmärretty, herkkä luonne.. Maanantaille oli tarkoitus sopia Oliverin valmennus.. Täytyy ehkä vielä kokeilla. Nyt kun itse tajusin miten Dessie rupeaa rentoutumaan, vaikuttaa se tietysti omaan ratsastukseeni sen verran, että ehkä Oliverin kanssa voidaan keskittyä nyt muuhun, kuin siihen, etten painosta sitä menemään.

Valmennuksen jälkeen Dessie pääsi solariumiin ja sai sapuskat nassun eteen. Menin vähäksi aikaa vielä istuskelemaan ja juoruilemaan ja onneksi jäinkin.. Yksi hevosenomistajista juoksi paniikissa kertomaan, että Dessie oli potkaissut juoma-automaattinsa mäsäksi ja vettä tuli putkestä ihan järjettömällä paineella. Soitin äkkiä tallinomistajan paikalle ja juoksin talliin tsekkaamaan tilanteen. Niiden parin minuutin aikana vettä oli tullut jo ihan järjettömän paljon.. Sain laitettua ämpärin vuodon kohdalle, mutta sekin täyttyi parissakymmenessä sekunnissa.
Naapurihevosen omistaja yritti viedä Dessien ulos karsinasta, mutta se törvelö ei suostunut pysymään karsinan ulkopuolella ilman minua. Juuri tuollaisten tilanteiden takia sen yksinkertaisesti täytyisi kyetä olemaan myös muiden ihmisten käsiteltävänä.. Sain onneksi sidottua Dessien solariumin alle, jossa sen siis saa ketjuilla molemmilta puolilta kiinni.
Tallinomistaja laittoi vedet pois päältä ja onneksi vedentulo loppui nopeasti. Karsina tulvi vedestä, joten koko kuivike täytyi vaihtaa..
Tässä sen taas näkee, että tuollaiset asiat tapahtuvat vain ja ainostaan silloin, kun niiden ei todellakaan kannattaisi tapahtua, tässä tapauksessa lauantai-iltana puoli kymmeneltä.. Onneksi tallissa oli vielä joku, kun tuo kävi, muuten olisi aamulla ollut kyllä aivan järjetön tulva koko tallissa.. Huh, kyllä pisti adrenaliinin liikkeelle ja ärsyttää kyllä valtavasti, että juuri Dessie saa tuollaista aikaiseksi..
Itse en ole tosiaan koskaan nähnyt, että Dessie olisi potkinut seiniä karsinassa. Naapurihevosen omistaja on kyllä kertonut, että se saattaa tehdä niin, kun naapuriheppa saa ruoat. Hän onkin yrittänyt näyttää minulle, mitä Dessie tekee, mutta se ei tietystikään tee sitä silloin, kun minä olen tallissa..
Hepat ovat nyt sitten yön ilman vettä, sillä tallinomistaja pystyy korjaamaan tilanteen vasta aamulla. No, eivät hepat kertaan kuole, mutta on kyllä kiva, että koko tallillinen joutuu kärsimään, kun Dessie hölmöilee.. Oikein hävettää hevoseni puolesta, mutta mitäpä tuolle voi tehdä. Kivointa koko hommassa on se, että Dessie on pari päivää sitten tuhonnut ruokakuppinsa. Mitähän se tuhoaa seuraavalla kerralla ja kuinkahan kauan sillä on tallipaikka..

Toinen hevosista sentään käyttäytyi tänään mallikelpoisesti.. Remington oli oikein hieno. Aloitellaan taas vähitellen laukan treenaamista ennen hyväksi todetulla tavalla. Remin saa kivasti käyttämään koko kroppaansa, kun sen pistää laukkaamaan pieniä voltteja hyvin koottuna. Vähitellen se pystyy kokoamaan itseään jo ihan kivasti, laukassa ehdottomasti helpompaa. Tein voltit molempien lyhyiden sivujen keskelle ja pitkät sivut laukkasin kunnolla eteen. Ennen nurkkaa laukka lyhyemmäksi ja voltille lyhyessä, hallitussa laukassa. Remingtonin on vielä hankala ylläpitää laukka voltilla, mutta voimahan tulee vain tekemällä ja tuo harjoitus tuo sille kivasti voimaa takaosaan. Tuosta onkin sitten kiva ruveta treenaamaan laukka-käynti-siirtymisiä.
Remington näytti kyllä taas parhaita puoliaan, se on kyllä oikeasti todella kiva hevonen. Huomaa kyllä, että sen kunto on jo nyt noussut oikein mukavasti.

Parin viikon päästä viedään Remington tosiaan klinikalle, odottelen sitä jo aikalailla. Haluaisin, että se seisoisi klinikalla pari päivää, jotta siltä saataisiin tutkittua ihan kaikki. Haluan, että nyt vihdoin löydettäisiin syy siihen, että miksi se toinen munuainen on alun alkaen ruvennut oireilemaan. Joku syyhän siihen täytyy olla, ei munuainen ilman syytä kuihdu pois.

Heh, ainiin, uusi valmentaja luuli, että olen saksalainen esteratsastaja.. No, miten olisi suomalainen kouluratsastaja? Niin se ulkonäkö ja puhetapa saattaa huijata ;) Dessiellä kun oli estesatula ja  mexikolainen turpis niin kyllä se tosiaan saattaisi mennä estehevosesta..
Itse puhun kyllä todella itävaltalaisittain, täältä samoilta suunnilta olevat harvemmin huomaavat minun puhuvan erikoisesti, mutta varsinkin muualta Itävallasta olevat saattavat luulla minua saksalaiseksi puhetapani takia.. Eipä se minua kyllä haittaakaan, mutta esteratsastajaksi minua ei ole kyllä ennen luultu ;)

Tähän loppuun vielä kasa kuvia keskiviikon ja perjantain estevalmennuksista. Huomenna olisi taas tarkoitus kuvata hyppäämisiä..


pientä takapakkia Cocktailin kanssa..
no rupesihan se toimimaan..
Loe
Loe
Loe 
Car II
Car II







Boy
Boy 



Bahlieu du Rouet 



Lordano's Sun
Oliverista en enää julkaise kypärättömiä kuvia, joten nyt sitten näin ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti