maanantai 23. syyskuuta 2013

Naapuristressiä

Nyt ei kyllä naurata enää ollenkaan Dessien karsinanaapurin tylsyystouhut. Dessieltä puuttuu nenästä pala ja varsinkin vasemmalla puolella kroppaa on ihan hirveitä puremisjälkiä, kaula on aivan karsean näköinen. Nenän haavasta revin eilen ruven irti, sillä ruven alla oli mätää. Yritin putsata sitä ja aika hyvin Dessie antoi minun koskea siihen, mutta desinfiointi meni varsin vaikeaksi. Sain sen kyllä ihan hyvin putsattua ja laitoin päälle jotakin tallinomistajalta saamaani pulveria, jonka pitäisi auttaa varsin hyvin. Tänään haavat olivat jo todella hyvin kiinni, eikä mädästä ollut onneksi enää jälkeäkään.

Tiedän, ettei Dessiekään ole täydellinen, eikä varmastikaan kiltein naapuri, mutta nyt naapuriruunan ärsyttävyys olla jo sellaisella tasolla, että tekisi mieli ampua koko otus. Se tosiaan ärsyttää Dessietä, se tökkii sitä niin kauan, kunnes Dessie reagoi ja nappaa lopuksi kiinni ihosta, yleensä se saa napattua karvatupon mukaansa, mutta nyt viime päivinä saa se jo napattua ihostakin palasia. Se sai myös tuhottua Dessien Bucasin loimen.

Olen lopullisen kyllästynyt siihen, että minun hevoseni joutuu kärsimään naapurihevosen omistajan tyhmyydestä. Naapuri on hervottoman kokoinen norsu, säkää löytyy yli 180 senttiä, se on liian laiha, täysin lihakseton ja kiero, kuin korkkiruuvi. Sen omistaja ei liikuta sitä tarpeeksi, jos ollenkaan. 15 minuutin "liikutus" on hänen mielestään sopiva. No, voitte kuvitella miten raivostuttavaksi hevonen tulee, kun sen kanssa ei tehdä mitään, se ei pääse tarhailemaan ja se on vielä kaiken lisäksi harvinaislaatuisen tyhmä eläin.

Olen nyt viikon sisällä kertonut naapurin omistajalle pariin otteeseen, että hänen yksinkertaisesti täytyy antaa hevoselleen ajateltavaa. Omistaja sanoo aina vain, että kyllähän hän yrittää. Hän kuulemma itse jaksaisi ratsastaa, mutta hevonen ei jaksa mennä. Asia taitaa olla todellisuudessa vähän toisin päin... On todella turhauttavaa, kun joutuu aikuiselle ihmiselle kertomaan, että alle puolen tunnin liikutuksesta (alku- ja loppukäynteineen!) ei ole mitään hyötyä.

Olen nyt muutaman kerran jutellut tallinomistajien kanssa tilanteesta ja olemme nyt yrittäneet saada naapurin omistajaa ymmärtämään, ettei tilanne voi enää jatkua tälläisenä. Hän ei vain yksinkertaisesti ymmärrä. Kyseessä on vähän yksinkertaisempi tätihenkilö ja hänen vilpitön kiltteytensä vaikeuttaa asiaa, sillä emme tarkoita pahalla vaan yritämme saada hänet pitämään hevostaan vähän hevosystävällisemmällä tavalla..

Nyt hätävaihtoehto numero yksi on se, että naapurin paddockin ovi laitetaan kiinni. Naapurin kannalta se on tietysti todella huono vaihtoehto, mutta jollakin tavalla naapurinorsun omistaja on pakko saada heräämään. Tänään naapurin paddock oli kiinni iltapäivään saakka ja se oli oikein hyvä vaihtoehto. Dessie sai olla rauhassa. Suurin ongelma onkin juuri päivisin, kun molemmat ovat ulkona. Dessie jää yleensä karsinaan iltapäiväheinien jälkeen eli joskus puoli viiden aikoihin, joten sen jälkeen naapurin voi rauhassa päästää ulos, kun se ei voi Dessietä enää ärsyttää.

Huh, päivän valitussaldo on täytetty ja nyt pääsenkin kertomaan, kuinka kiltti Dessie olikaan eilen ja tänään. Eilen ennen kuin Sabsi rupesi pitämään tuntia Nooralle ja Dessielle, hän halusi hetken ajan vain katsella heidän menoaan. Muutaman minuutin ajan hän vain katseli ja sitten he rupesivat hommiin. He tekivät pääty-ympyrällä ravi-käynti-siirtymisiä ja keskittyivät siihen, että Dessie kuuntelee ja että Noora antaa tarkempia apuja, jotta Dessie ylipäätänsä tietää mitä kuunnella. Dessie veti pää taivaissa, mutta sen tahti oli hyvä ja mitä tarkemmin Noora ratsasti, sitä rennommaksi Dessie tuli. Lopussa he ottivat laukkapätkät molempiin suuntiin ja oli muuten kiva katsoa, kun Dessie oli todella hyvä.

Käytiin vielä tunnin jälkeen tekemässä maastolenkki, niin, että Noora oli selässä ja minä kävelin vieressä. Muutamassa kohdassa Dessie jäi paikoilleen, eikä Noora saanut sitä eteenpäin, joten jouduin pätkittäin taluttamaan. Saatiin ainakin Dessien kanssa (siis minä ja Dessie ;) ) kunnon takaosatreenit, kun käveltiin meidän mäkisessä maastossa puolisen tunnin lenkki.

Tänään lähdin heti alusta saakka ratsastamaan Sabsin neuvot mielessä eli kädet tarpeeksi edessä ja ylhäällä. Heh, oikein nauratti, miten helppoa ratsastus olikaan. Dessie meni todella kivasti, ei tarvinnut vääntää tai kääntää tai tehdä oikein mitään muutakaan, kuhan vain pidin ne kädet tarpeeksi edessä. Mentiin paljon ravia ja tehtiin vain ihan pienet laukkapätkät. Dessie meni rennosti ja mielellään ja tuntui ihan todella hyvältä. Se oli todella tasainen ja fiilis oli todella hyvä. Nyt täytyy ruveta pitämään ne kädet aina ylhäällä!

<3 !!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti